Emanuel Iuhas | Urban Style Journey

Wednesday

3

August 2022

0

COMMENTS

Acasă la origini

Written by , Posted in Events, Uncategorized

În articolul despre Feeric Fashion Week 2022 v-am menționat, în treacăt, despre instalația “Acasă la origini”. Am revenit azi cu mai multe detalii, pentru că, sincer să fiu, a fost mai mult decât un simplu eveniment la care am participat doar ca să bifez prezența.

În cadrul Feeric Fashion Week 2022, fotograful Adrian Murgea , La Blouse Roumaine și echipa Mândra Chic au pus în scenă, la propriu, o parte din istoria românilor și portului autohton printr-o prezentare de modă total atipică pentru cei care au defilat pe scena uneia dintre sălile de cinema de la Cinegold SIBIU. Modele au fost românii noștri obișnuiți, locuitori de toate vârstele din Țara Făgărașului. Totul a fost teatral, cu joc de lumini și multă emoție, lucru care a făcut să ne curgă sincere lacrimi de apreciere și dor, pentru zestrea moștenită din bătrâni și prea puțin apreciată și amintită de noi, cei din industria de modă.

În urmă cu 2 ani, în plină pandemie, comunitatea La Blouse Roumaine a propus, pentru Ziua Universală a Iei 2020, tema “Acasă, la origini” În acel an, de Rusalii, a debutat o amplă campanie de recuperare identitară a portului tradițional din România și din teritoriile locuite de români, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre. O mărturie despre apartenenţa la o familie, un neam și o cultură.

În Țara Făgărașului, proiectul a fost inițiat în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului, coordonată de Cristiana Metea, Muzeul de Pânze și Povești și voluntari locali, cu scopul de a reconecta și dezvolta comunitățile prin ceea ce au mai valoros: zestrea culturală moștenită din străbuni.

Zeci de mii de fotografii, 2 ani de documentare, albume locale cu portul tradițional pe care oamenii îl recunosc ca fiind al lor, păstrat, îmbogățit și transmis din generație în generație. În tot acest timp, comunitățile au realizat cât de bogate sunt spiritual și cultural, s-au reconectat și au reînvățat să colaboreze pentu o cauză comună.

Tot de Rusalii, de data aceasta în 2022, a fost vernisată, în biserica monument istoric din satul Mândra, o expoziție documentară itinerantă, al cărei curator este Alina Zară, de la Muzeul de Pânze și Povești. Expoziția reflectă prima etapă de cercetare a portului din 15 comunități ale Țării Făgărașului, cu detalii de specific, particularități și identitate locală. Comunitățile vii, implicate în proiect sunt: Calbor, Copăcel,  Drăguș, Ileni, Lisa, Mărgineni, Mândra, Perșani, Șercaia, Sâmbăta de Jos, Sâmbăta de Sus, Veneția de Jos, Șona, Ucea de Sus și Grupul Șezători în Țara Făgărașului.

Fotografiile din proiect au fost realizate de fotografii voluntari: Adrian Murgea (Făgăraș), Artografica (Sibiu), Dan Străuți (Brașov), David Botond (Odorheiu Secuiesc), David Ramba (Mândra) Dinu Constantin (Făgăraș).

Toți liderii de proiect și fotografii au fost prezenți de Rusalii la Mândra pentru a participa la vernisajul expoziției itinerante, pentru a genera calendarul cu călătoria ei de toată vara prin Țara Făgărașului și pentru a stabili, într-un soi de sfat al comunității, următoarele etape ale proiectului . Echipa La Blouse Roumaine, din care face parte și Irina Apan, antropolog și etnolog, coordonată de Andreea Tănăsescu, cu origini din Mărgineni, fondatoarea comunității care a readus IA în actualitate, generând una dintre cele mai importante mișcări culturale românești din ultimii ani, creând  Ziua Universală a Iei – 24 iunie și campania #GiveCredit pentru recunoașterea originii culturale, le-a dăruit tuturor celor implicați o serie de daruri, în semn de apreciere și recunoaștere pentru munca depusă în proiect. Una dintre cele mai mari suprize a fost prezența pictorului restaurator Mihaela Laslo, (Miki Laslo Art) cu origini din Sâmbăta de Jos, care a dăruit, personal, voluntarilor, câte unul dintre celebrii săi îngeri cu altiță din proiectul La Blouse Roumaine – o colecție mesager, inspirată de spiritualitatea și cultura românească și universală.

Invitat special în proiect, din sat în sat, este interpreta de muzică populară Ioana Bogdan – care s-a alăturat expoziției itinerante la invitația Asociației Iia Călătoare.

Expozițiile de la Mândra (14 Iunie), Ileni (19 Iunie) Sibiu (Muzeul Astra 24-26 Iunie), Sinagoga Făgăraș (1-3 Iulie), Calbor (10 Iulie), Copăcel (17 Iulie), Feeric Fashion Week (22 Iulie), Sâmbăta de Jos (24 Iulie) și Șercaia (31 Iulie) au fost realizate prin campania de fundraising desfășurată pe platforma RUF – Romanian United Fund și cu sprijinul comunităților locale.

Comunitățile în care caravana “Acasă la origini” urmează să ajungă în comunitățile din Veneția de Jos, Sâmbăta de Sus, Șona, Mărgineni, însă proiectul rămâne deschis pentru toate comunitățile care își doresc să se alăture. Sub egida “Acasă, la Origini” se vor realiza, în continuare, albume de fotografie, filme documentare, expoziții și ateliere despre portul tradițional pe care oamenii îl recunosc ca fiind al lor, păstrat, îmbogățit și transmis din generație în generație.

Mai multe informații și detalii actualizate la timp găsiți pe blogul Mândra Chic, aici.

Comments

comments