Emanuel Iuhas | Urban Style Journey

Thursday

24

May 2012

23

COMMENTS

Campaniile publicitare ale verii 2012 sau lecția de marketing…

Written by , Posted in 2012 ad campaigns, campanii publicitare 2012, tendinte barbati primavara vara 2012

Cu toţii ne-am întrebat măcar o dată de ce marile case de modă aleg să-şi promoveze produsele prin campanii publicitare, din moment ce au parte de nenumărate prezentări de modă la nivel mondial.Nu e suficient să fim prezenţi la Fashion Week-uri ca să ne câştigăm clienţii? Desigur că e, dar de asemenea e nevoie şi de o campanie publicitară aferentă fiecărei colecţii/gamă de produse pentru ca publicul să cunoască articolele mai în detaliu şi să-si amintească de brand-ul tău.

Acesta este rolul campaniilor publicitare: de a face cunoscut publicului larg un anumit produs sau set de produse pentru ca potenţialul client să fie atras spre magazinul de prezentare (unde gama de produse e mult mai diversificată).
Campaniile despre care vorbim în acest material sunt cu un target mult prea restrâns pentru a fi prezente pe toţi stâlpii de publicitate din oraş sau pe panourile publicitare, ele rezumându-se a fi în reviste de specialitate (Vogue, Vanitty Fair, Harpers Bazaar etc.) pe care iubitorii de fashion (deci target-ul lor direct) le achiziţionează, în vitrinele magazinelor proprii, în aeroporturi, pe site-urile lor şi pe blog-urile de high-fashion.
Desigur, nu se fac campanii publicitare cu toată colecţia (care de cele mai multe ori depăşeşte 30 de ţinute; în acest caz realizându-se lookbook-uri) ci doar pentru cu un număr de 5 maxim 10 outfit-uri (sau 5 maxim 10 produse-accesorii) care să reprezinte cel mai bine colecţia sezonului respectiv. Dat fiind acest fapt, compania care optează pentru un astfel de plan de marketing (outdoor) trebuie să aleagă cele mai bune ţinute/ piese/articole vestimentare care vor împânzii paginile revistelor, vitrinele magazinelor etc. Aceste piese devin de cele mai multe ori “must-have”-uri de sezon.
Pentru astfel de campanii se aleg modele de top  sau celebrităţi (vezi Monica Bellucci pentru Dolce&Gabanna, Joan Smalls la Chanel , David Beckcam şi Rihanna pentru lenjeria Armani etc.) care vor fi denumite şi “imaginea brandului” pentru sezonul respectiv şi fotografi de renume pentru că se realizează fotografii care vor reprezenta compania în acel sezon.
Mai este de precizat că durata de viaţă a unei astfel de campanii este de 5-6 luni, de obicei luând start cu 2-3 luni inainte să înceapă sezonul pentru care au fost concepute.
Mai jos aveţi fotografii cu campaniile publicitare ale marilor branduri din industria modei şi o prezentare succinta a fiecareia:
Burberry : campania este fotografiată de celebrul Mario Testino şi îi are ca protagonişti pe tinerii actori (şi modele) Eddie Redmayer şi Cara Delevigne.
Chanel: O campanile 100% Karl Lagerfeld…el a creat colecţia, el a venit cu ideea shooting-ului in Antibes la un Hotel de 5 stele şi tot el le-a fotografiat pe Joan Smalls şi Saskia de Brauw făcând gimnastică deasupra oceanului.
Dolce&Gabbana: are o campanile 100% italienească. Fotograf : Giampaolo Sgura. Modelele sex-simbol-uri ale Italiei Monica Belluci şi Bianca Balti joacă în scene de familie realizate în Sicilia.
Dsquared2: ne atrage atenţia printr-o campanie anti-prejudecăţi, cu un mix multietnic de modele: ruşii Natasha Poly şi Dimitri Tanner, italianul Paolo Anchisi, londonezul Matt Woodhouse şi olandezul Ton Heukels. Aceştia întruchipează „băieţii răi” de la festivalurile  de rock…styling-ul e pe măsură. Fotografi: Mert Alas and Marcus Piggott.
Emporio Armani: brandul italian a mizat pe minimalism în acest sezon chiar şi în campania publicitară: modelele asiatice Tao Okamoto şi Wang Xiao pozează foarte romantic într-o locaţie din Hong Kong alături de Florian Van Bael. Fotografiile au fost realizate de Alasdair Mclellan.
Gucci: lux la superlativ! O colecţie luxoasă cu o campanile şi mai luxoasă. Legendarul duo de fotografi Mert&Marcus i-a imortalizat pe Karmen Pedaru, Abbey Lee Karshaw şi Greg Nawrat într-o locaţie din New York.
 
Just Cavalli: şi-a lăsat pe mâna fotografului Terry Richardson campania pentru Primăvar/Vară 2011. Realizată în Studiourile Milk din New York şi avându-i ca protagonişti pe modelele Lindsey Wixon, Ruby Aldridge, Jac Jagaciak, Benjamin Eidem şi Josh Beech, campania abundă în senzualitate şi erotism.

Moschino: continuă tradiţia campaniilor “patriotice” realizate în locaţii cheie ale Italiei. De data aceasta modelul Kasia Struss (imaginea casei Moschino în acest sezon) pozează în faţa Coloseum-ului roman.
Fotograf: Juergen Teller.

Tom Ford: a realizat personal shooting-ul acestei campanii, surprinzandu-i pe Mathias Berg şi Mirte Maas în ipostaze fierbinţi.

Versace: Gissele Bundchen este imaginea campaniei Versace pentru sezonul următor. Ea împreună cu Ryan Barrett au fost fotografiaţi de către Mert&Marcus într-o vilă din Borrego Springs, California.

 
P.S: Articolul l-am scris pentru Flash Me, însă am vrut să-l împărtășesc și cu voi.
Care e preferata voastră?

Comments

comments

23 Comments

  1. M.
  2. Patricia
  3. Anonymous