Despre ceasuri si ceva mai mult…
Written by Emanuel Iuhas, Posted in Uncategorized
De cele mai multe ori când ne gândim la un ceas, ne gândim la scopul cu care acesta a fost inventat, și anume: măsurarea timpului. Sau cel puțin așa ar trebui să fie.
Ei bine, moda a făcut ca acest instrument de măsură să devină un accesoriu indispensabil din garderoba oricărui bărbat care se respectă, lăsând puțin în derizoriu scopul lui final.
Diversitatea de ceasuri la care putem apela azi e fără margini, de aceea e bine de știut că ele se împart în mai multe categorii, asemeni codurilor vestimentare cărora se pretează. Astfel avem: ceasuri sport, ceasuri casual (smart-casual) și ceasuri elegante (clasice) .
Prin ce se diferențiază și mai ales cum le încadrăm într-o categorie sau alta? Foarte simplu:
CEASURILE CLASICE / ELEGANTE – extensii ale superlativelor ceasuri-bijuterie de buzunar, această categorie se diferențiază de celelalte două prin simplitate și totodată măiestria designului. Această categorie e reprezentată cu succes de ceasurile cronograf . Pot fi purtate la ținute black-tie, white-tie și la cele business.
CEASURILE SPORT – special create pentru sportivi, sunt realizate cu precădere din materiale extrem de rezistente și durabile. Au mai multe afișaje pe cadran, iar modelul superlativ este cel digital.
Reguli de bună-purtare :
1. Într -o ținută asortăm carcasa ceasului la catarama curelei, la butoni, verighetă sau orice alt element din metal pe care-l avem asupra noastră și e suficient de vizibil (detalii pantofi/servietă/etc.
2. Cureaua ceasului ar trebui asortată măcar la unul dintre celelalte accesorii ale ținutei (curea /pantofi /servietă /ramă ochelari etc).
3. De asemenea, când vine vorba de alegerea ceasului potrivit, dincolo de asortarea lui la ținută, mai trebuie ținut cont și de următoarele aspecte: lățimea curelei, dimensiunea și gradul de convexitate al cadranului. Aceste elemente țin strict de proporțiile purtătorului, proporții pe care acesta ar trebui să și le cunoască extrem de bine înainte de a alege un ceas.
Apariția și dezvoltarea din ce în ce mai rapidă a retail-ului de ceasuri a ușurat oarecum dilemele consumatorului în ceea ce privește alegerea ceasului potrivit. Astfel au apărut așa-zisele kitt-uri de ceas formate din curele interschimbabile, catarame reglabile, carcase interschimbabile, accesorii de întreținere, șamd. Aceste accesorii oferă posibilitatea realizării dintr-o singură carcasă, un alt ceas la fiecare purtare, ajutând de asemenea ca acestea să fie integrate mult mai ușor într-o ținută.
Pe de altă parte, orologeriile high-end, cu posibilități de custom-made, au dus la un alt nivel problematica asortării ceasului. Începând cu nuanța aței cu care este cusută cureaua, culoarea cadranului sau a cifrelor, dimensiunea și culoarea acelor – toate acestea pot fi configurate în așa fel încât să realizeze acel perfect match între accesoriile unei ținute. Desigur, veți spune că nu există persoane care își fac un ceas la comandă pentru fiecare zi din an, însă dacă veți analiza nuanțele pe care le purtați zi de zi, veți constata că aveți nevoie de maxim 3 ceasuri pentru a acoperi toate variantele posibile.
O alegere cât mai inspirată vă doresc!
Comments
blog de moda masculina ceasuri barbati ceasuri casual ceasuri elegante ceasuri sport cum aleg ceasul potrivit emanuel iuhas despre ceasuri
foarte frumoase toate!
Imi place ceasul Givenchy din ultima poza. Aveti idee de unde se poate cumpara?