#familiaIUHAScalatoreste : Saptamana Haferland
Written by Anca Iuhas, Posted in Uncategorized
Ne-am obisnuit ca dupa fiecare vacanta petrecuta sa scriem un articol cu impresii. De cele mai multe ori am vorbit despre locuri din afara tarii, uitand pentru un moment ca si tara noastra are multe de oferit. Asadar, atunci cand am primit invitatia celor de la Echipa de PR si Fundatia Michael Schmidt sa petrecem 2 zile in zona satelor sasesti pentru a descoperi frumusetile locului, oamenii, traditiile dar si ce s-a pregatit pentru Festivalul intitulat Saptamana Haferland (2019), am zis “DA” imediat.
Recunosc ca de mult timp ne-am dorit sa ajungem in zona, dar din varii motive acest lucru nu s-a intamplat. Acum, privind in urma, ma bucur ca a fost asa astfel, experienta a fost una si mai placuta.
Aventura a inceput duminica dimineata devreme, calatoria confortabila fiind asigurata de Automobile Bavaria. Prima oprire a fost la Rompetrol unde am avut parte de un mic dejun copios si cateva surprize.
Ne-am continuat drumul pana la Roades. Aici ne-am intalnit cu cei de la fundatia Tabaluga care au reusit sa straga in jurul lor, in cei 10 ani de activitate, intreaga comunitate si care organizeaza tabere pentru copiii din zone defavorizate. Puteti citi mai multe despre actiunile lor aici. Ne-au impresionat implicarea de care dau dovada si felul in care reusesc sa schimbe mentalitati. Ne-au explicat ca nu este usor, dar ca si-au dat seama ca pentru a-i schimba pe adulti e nevoie sa educe noua generatie, copiii fiind principalul “motor” in acest proces. In cadrul festivalului, cei de la fundatie va asteapta cu o multime surprize, pregatite in mare parte chiar de cei mici, implicati in programele lor sociale, asa ca, daca vreti sa vedeti ce inseamna implicarea reala a unei fundatii in viata unei comunitati mici, aici o puteti face.
Urmatoarea oprire a fost in satul Crit, locul unde ne-am si cazat. Acesta este unul din cele mai frumoase sate sasesti si merita vizitat, atat datorita bisericii fortificate renovate, precum si datorita pensiunii-restaurant Casa Kraus, aflata in imediata apropiere a bisericii. Locul ne-a incantat peste masura. Atentia la detalii, camerele spatioase, felul in care au recreat toata atmosfera saseasca fac din Casa Kraus un loc primitor, cald si plin de povesti. Aici am avut parte de un concert in interiorul bisericii fortificate, urmat de un delicios brunch in curtea si anexele bisericii.
In cadrul festivalului Saptamana Haferland, in ziua dedicata acestui sat, (27 iulie) va veti putea bucura de un concert de orga, demonstratii si ateliere de pictura, de muzica de fanfara si dansuri traditionale, precum si de concertul de violoncele în colaborare cu ICon Arts, Placello la Criț. Mai spre seara puteti bifa si un spectacol de teatru si un bal sasesc traditional plus brunch-uri cu mancaruri traditionale gatite de localnici.
Seara am facut o mica plimbare pana in Cloasterf pentru a-l vizita pe Calin, un bucurestean ajuns in zona, care s-a hotarat sa reconditioneze o gospodarie saseasca si sa o introduca in circuitul turistic, dar ceea ce a iesit este absolut magic, un loc unde sa va reincarcati bateriile, un refugiu atunci cand simtiti ca agitatia de toate zilele va inunda viata. Dominic Boutique Transylvania se numeste locul, iar mai multe despre el gasiti aici. Calin are un ajutor de nadejde, pe Cosmina, o localnica, care ii face pe oaspeti sa se minuneze de bunatatile pe care le gateste din surse locale, mereu proaspete. Locul acesta este un must! Noi am promis ca ne vom intoarce cat de curand!
A doua zi a fost dedicata satelor Archita si Sachiz.
Ca si atractii turistice, in Archita puteti sa va bucurati de experiente senzoriale precum: o gustare cu preparate locale, dar si dansuri și cântece tradiționale ale formației locale. De asemenea aici puteti degusta preparate cu trufe care se gasesc in zona. Cei interesati pot opta chiar si pentru o experienta inedita, o vanatoare de trufe: https://www.facebook.com/ArchitaHunt/
In Saschiz am vizitat atelierul de ceramica unde am avut parte si de o demonstratie de “olarit”, iar mai apoi am fost la o intalnire cu Vecinatatea Femeilor din Saschiz la ceainaria Tei – a caror gazde (si proprietari) sunt Hadrian si Marianne – un cuplu de tineri, care dupa ce au trait o buna perioada de timp in Anglia, s-au hotarat sa se intoarca acasa pentru a reinvia traditii, obiceiuri si traiul simplu, dar curat. Ne-am incarcat cu energie numai vazandu-le privirile senine si patosul cu care ne vorbeau despre proiectul lor, despre planuri de viitor „facute incet, dar bine, ca nu-i nicio graba”. Nu am putut sa nu facem o paralela cu viata noastra „de la oras”, cu faptul ca graba pare sa fie al doilea nostru nume, si ca in goana dupa iluzii, am uitat sa ne bucuram de lucrurile simple, dar cu adevarat importante. In perioada festivalului, pe 26 iulie veti putea participa la o conferință despre comunitate sustinuta de Theodor Paleologu, la un brunch cu preparate locale si un atelier de olărit. Daca tot ajungeti in zona nu ratati o vizita la Ceainaria Tei, unde pe langa terasa superba cu vegetatie va veti putea delecta cu un meniu cool si actual.
Aventura s-a incheiat cu un pranz pe terasa la Casa Kraus oferit de Penny.
In concluzie putem spune ca a fost o experienta unica, am cunoscut oameni minunati si ne-a fost inca o data demonstrat faptul ca fiecare dintre noi putem fi cei mai buni ambasadori ai tarii noastre, ca venirea Printului Charles a contat, dar ca unitatea comunitatilor din zona poate face minuni. Si DA, schimbarea vine din noi.
Intreg programul festivalului Saptamana Haferland (ce se desfasoara intre 25-29 Iulie 2019) il puteti urmari aici www.haferland.ro/en/program , sau pe pagina lor de Facebook sau contul de Instagram.