Emanuel Iuhas | Urban Style Journey

Wednesday

27

July 2022

0

COMMENTS

Feeric Fashion Week 2022

Written by , Posted in Events, Uncategorized

Săptămâna trecută, la Sibiu, a avut loc cea de-a 14-a ediție a Feeric Fashion Week – una dintre cele mai creative săptămâni ale modei din Estul Europei.

Caracterizat de concepte noi, branduri consacrate, designeri emergenți și prezentări spectaculoase în locuri atipice evenimentul este cu siguranță brand de oraș cu potențial de brand de țară – având în vedere acoperirea media de care dispune la fiecare ediție în publicații internaționale de renume.

Prima zi a prezentărilor – joi 21 iulie – a debutat pe spirala ce leagă primele două etaje ale parcărilor de la Promenada Sibiu, un spațiu complet neconvențional dar extrem de atractiv prin natura sa industrială. Designerul ucrainian Irinia Dzhus a deschis ediția din acest an, cu o colecție toamnă/iarnă 2022, care se referă la iluzie ca noțiune fundamentală a culturii metamodernismului. De la izbucnirea războiului în Ucraina, Irina a trebuit să-și părăsească patria și și-a găsit refugiul în Europa de Vest, călătorind între Varșovia, Paris și Berlin. Între timp, soțul și partenerul de afaceri al Irinei, Anatolii Elgert, a reluat producția DZHUS la Kiev.
Colecția este produsă numai folosind materiale cruelty-free, conform valorilor etice ale DZHUS.


Cea de-a doua prezentare a păstrat tonul ecologist al colecției anterioare. Piesele realizate de Borbala sunt fabricate din materiale upcycled și recycled, cu un rol simbolic. Pungi de plastic topite și transformate în rochii de seară, accesorii realizate din capace de plastic și cutii de șampoane, toate încearcă să atragă atentia asupra problemelor cauzate de poluare respectiv încălzirea globală.


Pentru a doua oară la Feeric Fashion Week, Alist Designers boutique a prezentat o nouă selecție de piese ale designerilor români. Materialele naturale, croielile ample sau care pun în valoare feminitatea fiecărei muze, detaliile florale și inserțiile de nuanțe aprinse într-o mare de alb, au spus o poveste despre pace, iubire și frumos, prin liniile rafinate ale producătorilor locali, în decorul medieval al pasajului de pe strada Manejului.


Apoi, în ultima prezentare a primei zile, designerul sibian Ramelle a oferit publicului o colecție impresionantă, intitulată Infinity. Cu ocazia împlinirii a 8 ani de activitate, Ramona Mihaela, fondatoarea și designerul din spatele brandului a creat o colecție specială pentru femei. O colectie cu un design minimalist, sofisticat, cu simboluri si detalii arhitecturale redate prin creatii feminine. INFINITY este despre calatoria magica a Femeii, despre armonia dintre principiul masculin si feminin, despre puterea ei nemarginita de a crea lucruri, stari, experiente.


Vineri, prezentările au înnceput la Cinegold Sibiu, în Feeric Venue. 9 studenți sau absolvenți de școli de modă din România, Italia și Polonia și-au prezentat creațiile rezultate din anii de studiu.

Apoi, de la ora 16, brandurile Dressingz și Hooldra au prezentat două colecții ce au ca și punct comun recyclingul și upcyclingul. Dressingz este un fashion hub creat să inspire prin idei de styling și noutăți din modă. Este locul în care poți vinde și cumpăra produse autentice, verificate de experți internaționali; de la piese vintage rare, item-uri cool din colecții recente și haine exclusive, direct din dressing-urile celebrităților, până la o vastă selecție de produse încărcate de toți iubitorii de modă.

Hooldra este un brand de upcycling responsabil și suntem obișnuiți să vedem colaborările sale minunate cu creatorii emergenti pentru un nou standard etic în modă. Pentru noua colecție, cu un impact considerabil mai mic asupra mediului, HOOLDRA a implicat încă o dată Mira Wanderlust și Jacqueline Barth. Pentru al doilea an consecutiv, brandul Hooldra se asociază cu organizația Humane Society International în cadrul campaniei mondiale #FurFree, care își propune să tragă un semnal de alarmă referitor la utilizarea blănurilor naturale în fashion.

La ora 18, la Cinegold, a avut loc o instalație vizuală, intitulată “Acasă, la origini – Țara Făgărașului” o amplă campanie de recuperare identitară a portului tradițional din România și din teritoriile locuite de români, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre. Proiectul este inițiat de comunitatea La Blouse Roumanine, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Muzeul de Pânze și Povești, Mândra Chic și voluntari locali, cu scopul de a reconecta și dezvolta comunitățile prin ceea ce au mai valoros: zestrea culturală.


Cea de-a doua zi a Feeric Fashion Week s-a încheiat cu prezentarea colecției ,, Synergia”, pe terasa Promenada mall Sibiu. Pregătită de designerul Raluca Elena Coșăreanu – colecția conturează un personaj feminin versatil, pentru care atemporalul este motiv de construcție identitară a unui stil vestimentar unic. Jocul cromatic desprins din patternul prezentat în cele 12 ținute conferă energie pozitivă și armonie formelor ce conturează silueta, fiind inspirat din identitate vizuală Promenada Sibiu. Acesta se declină din cele 5 culori: roșu, albastru, verde, galben, oranj, regăsindu-se și în accesoriile contemporane, minimaliste, special concepute să urmarească forma corpului, care devine canvas pentru designerul vestimentar.

Ultima zi a festivalului de modă Feeric Fashion Week 2022 a debutat cu două prezentări stradale, pe coama străzii Centumvirilor din Centrul Istoric.

Prima dintre ele a fost susținută de Istituto Europeo di Design din Milano, printr-un designer român, absolvent al institutului, Marinela Djurdj. Apoi, Andreea Pleșa și-a prezentat InBetween – un proiect ce își dorește să tragă un semnal de alarmă asupra consumerismului excesiv care stă la bazele industriei vestimentare, colecția devenind astfel o portavoce pentru a atrage atenția asupra abuzurilor atât materiale cât și fizice la care apelează fast fashionul.


De pe Centumvirilor „caravana” Feeric s-a mutat în decorul industrial al fabricii Boromir, unde în spațiul geometric de la ultimul etaj al fabricii (6) am admirat noua colecție semnată Bianca Popp – cel mai longeviv designer prezent la Feeric Fashion Week. OUT OF THE BOX este o colecție despre emoțiile care cresc în noi dacă le ignorăm, până când ajung să ne stăpânească, o colecție de rochii de seară atât de extravagante încât devin personaje, realizată din taftale foșnitoare.


Ediția cu numărul 14 Feeric Fashion Week s-a încheiat cu cel mai așteptat eveniment al săptămânii modei de la Sibiu, Gala Feeric. Pentru prima dată de la înființare, Gala nu a avut loc în Piața Mică, ci în curtea Bisericii Evanghelice din Piața Huet.

A fost o gală plină de fast și de surprize, cu muzică de calitate marca Gabriela Atanasov și Horia Stan.

Cele șapte prezentări de modă au fost care mai de care mai spectaculoase: Chotronette, Aida Lorena Atelier, Casi Couture, Atelier Luz, Carolina Design, Bianca Ripan, Sandra Chira.

Ca în fiecare an, amfitrionul galeia fost vedeta TV Cosmina Păsărin.

”Suntem la cea de-a 14-a ediție a Feeric Fashion Week, parcursul de până acum este incredibil. Am reușit să aducem Sibiul la un loc de mare cinste pe scena europeană a modei, să devenim cea mai importantă săptămână a modei din Europa de Est și una dintre cele mai creative din întreaga lume, însă lucrurile cu adevărat acum încep, cu această ediție de tranziție ce pregăteşte un nou drum. Astfel, vom adăuga proiectului continuitate prin abordarea unui segment educațional și prin implicarea comunității locale. Continuăm să oferim designerilor cea mai potrivită rampă de lansare prin intermediul conexiunilor create de-a lungul acestor 14 ani în întreaga lume și vom încerca sa transformăm Feeric Fashion Week într-un imens hub global de fashion. Și suntem mândri să creem totul la Sibiu”, a declarat Mitichi – președintele Feeric Fashion Week.

La finalul prezentărilor, Istituto Europeo di Design din Milano și Feeric Fashion Week au premiat un tânăr designer cu o bursă completă pentru „Cursul de vară” ce va avea loc în campusul IED din Barcelona, în iulie anul viitor.

Vâ las mai jos extra imagini de la #FeericFashionWeek 2022 cu invitația de a arunca o privire și asupra proiectelor viitoare. Merită!

Mitichi Preda, Landiana & the team – vă felicit încă o dată, și aici!

© Feeric Fashion Week

Adrian Murgea

Dragoș Burcea

Cornel Petruș

Max Shuz

Feeric Fashion Week este un eveniment organizat de Fundația Mitichi și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu.
Parteneri principali: Promenada Sibiu, Ford Mecatronics.
Parteneri: Cinegold, Boromir, Școala de șoferi Prima, Hilton, Ramada.
Make-up & hair styling: Paese, Label M.

Comments

comments