Emanuel Iuhas | Urban Style Journey

Tuesday

24

July 2012

3

COMMENTS

Interviu cu… Raf Simons.

Written by , Posted in biografie designeri, biografii creatori de moda, raf simons, raf simons jil sander, raf simons la dior

Raf Simons este unul dintre cei mai discutați, apreciați și aclamați designeri ai momentului și asta datorită faptului că a părăsit casa Jil Sander (în circumstanțe numai de el știute) și a ales să-l succeadă la Dior pe John Galiano.

Născut într-un mic orășel din regiunea Flandra a Belgiei în 1968, Raf studiază Design industrial și Design de Mobilier la o școală din aceași regiune, iar în 1991 începe să profeseze. După doar 4 ani conștientizează că design-ul de mobilier nu-i aduce acea satisfacție artistică și decide să încerce design-ul vestimentar. O întâlnește pe Linda Loopa, directorul de modă al academiei Regale din Antwerp și leagă o prietenie puternică. Aceasta îi susține noul vis, îl ajută să-și creeze propriul brand iar în 1999 lansează prima sa colecție sub umbrela belgienilor CIG. Doi ani la rând semnează colecțiile brandului Ruffo Research iar în toamna  lui 2001  este invitat ca profesor de modă la Universitatea de Arte Aplicate din Viena. Continuă să-și exerseze capacitățile artistice: în 2003 realizează un styling excepțional pentru revista ID Magazine, are două expoziții cu lucrările sale iar în 2005 este numit director de creație la Jil Sander.

Primăvara anului 2012, odată cu lansarea colecției de Toamnă/Iarnă 2012-2013, reprezintă finalul lui Raf Simons la Jil Sander. La doar câteva zilele zvonurile cum că va fi noul director de creației al celebrei case Christian Dior se adeveresc, iar cronica de specialitate îi laudă mișcarea.

1. Cum v-aţi descrie munca?

Cred că din ce în ce mai mult că fiecare colecție pe care am creat-o este o mică parte a procesului evolutiv prin care trec. Munca mea poate fi definită prin mixul dintre crearea colecției, casting și show. Apropo de casting: folosesc aceleași modele pe care le-am folosit și acum 10 ani, cu mici excepții.  

2. La ce sau cine vă gândiţi atunci când creaţi?

Am avut o perioadă , cam mare, în care mă axam doar pe tineri. Cream haine doar pentru tinerii până în 30 de ani când eu eram deja trecut de… Asta m-a ambiționat să creez pentru toate audiențele.

3. Ce este mai important pentru Raf Simons: procesul de creație sau piesa finală?

În trecut procesul de creație era sacru și îmi consuma toată energia. Acum am învățat să mă focusez și asupra produsului finit.

4. Care ar fi cea mai importantă lecţie învăţată?

Că trebuie să-ti protejezi „copilașul”. Știu că afacerea mea nu este foarte mare, sunt de asemenea conștient că omul Raf Simons și brandul Raf Simons nu sunt în echilibru în ceea ce privește „expunerea” , însă a trebuit să fac mari sacrificii pentru acest business. Într-adevăr, brandul Raf Simons putea fi mult mai notoriu, însă m-am axat mult pe ceea ce furnizam clienților și nu pe strategii de marketing. Experiența m-a schimbat și, deși eram în relație iubire-ură cu lumea sclipitoare a modei, azi o iubesc. Da, IUBESC MODA!

Sursa :  “100 Contemporany Fashion Designers”

Terry Jones  , TASCHEN 

Sursa foto : www.ilovebelgium.be

Comments

comments

3 Comments