Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in /home2/emanueliuhas/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287

Emanuel Iuhas | Urban Style Journey

Saturday

22

November 2014

0

COMMENTS

The Hunger Games – Mockingjay Part I

Written by , Posted in Uncategorized

Jocurile foamei - Revolta 1_afis

Bazat pe prima parte a ultimului roman din trilogia de succes „Jocurile foamei” scrisa de Suzanne Collins (aparuta si in traducere romaneasca la editura Nemira), filmul „Jocurile foamei: Revolta – partea 1” o regaseste in Districtul 13 pe Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) – cunoscuta acum drept „Mockingjay” (gaiţa zeflemitoare). Devenita simbol al rebeliunii, ea lupta alaturi de rezistenta pentru a-l salva pe Peeta, precum si pentru a infrange tirania presedintelui Snow (Donald Sutherland) si a Capitol-ului.

Al treilea film din franciza Lionsgate, care este deja adevărat fenomen internaţional, o introduce pe Katniss pe un tărâm cu totul nou. Poate că Jocurile au fost distruse pentru totdeauna, însă lupta pentru supravieţuire e pe punctul de a se intensifica. Pusă faţă în faţă cu şanse descurajatoare – şi sub privirile unei naţiunii pline de speranţă – Katniss trebuie să îşi adune puterea şi curajul pentru a întruchipa cu adevărat simbolul Mockingjay.

De altfel, una dintre scenele favorite ale producătoarei Nika Jacobson este cea în care Katniss merge în Districtul 8 şi vede efectele cruzimii Capitol-ului: „Când spune «Dacă vom arde, voi veţi arde împreună cu noi», atunci e prima oară când vede ce impact are asupra oamenilor. Acele momente – când Katniss îşi asumă ce şi cine este – îmi dau fiori”.

Un element decisiv în desfăşurarea acţiunii filmului îl reprezintă contrastul creat între Capitol Districtul 13. Pentru prima dată, este dezvăluit cel mai ascuns loc din întregul Panem: Districtul 13, unde rebelii şi-au creat în subteran propria societate, dur organizată şi intens militarizată. Acesta este cufundat în nuanţe de gri, fiind marcat de claustrofobie, conformitate şi de realitatea dezolantă a ceea ce se întâmplă în celelalte districte. Pe de altă parte, Capitol-ul este un spectacol de senzaţii vizuale, tonalităţi cromatice puternice şi lumini strălucitoare. Crearea acestei ciocniri între culturi – şi între viziunile opuse asupra viitorului Panem-ului – a reprezentat una dintre cele mai importante şi mai palpitante părţi ale filmului.

Production designer-ul Phil Messina a început prin a transforma imaginaţia lui Suzanne Collins într-o viziune detaliată a Districtului 13. El a ilustrat o serie de platouri de filmare întunecate, claustrofobice, care amintesc de buncăre, pentru această lume nouă din mijlocul dărâmăturilor. „Inspiraţia noastră pentri design a venit de la edificiile n.ucleare din anii ’60-’70”, explică el. „Ideea este că cei din Districtul 13 s-au dezvoltat drept o societate închisă. Au fost complet izolaţi de Capitol, astfel că au adăugat tehnologie nouă peste ea veche. Veţi vedea butoane analog alături de high tech – această combinaţie a fost intenţionată.”

Pe cât de generoase şi exagerate erau platourile de filmare pentru Capitol, pe atât de dezolante erau cele pentru Districtul 13. „Au fost redate incredibil de frumos. M-au făcut să mă gândesc la cum ne imaginăm că arăta Germania de Est înainte de căderea Zidului – militarist, gri, cu oameni aşteptând momentul schimbării”, spune actriţa Julianne Moore, care joacă rolul preşedintei Districtului 13, Alma Coin.

Împreună cu schimbarea completă de atmosferă, se produc modificări importante şi în costumele personajelor, acestea fiind adaptate noii lumi pe care o descoperim. Pentru a încuraja spiritul de comunitate, toţi cei din Districtul 13 trebuie să urmeze reguli stricte: fără culori, peruci sau podoabe. Pentru a crea acest aspect contrastant cu cel al reprezentanţilor Capitol-ului, au fost aduşi designerii Kurt şi Bart. Aceştia au fost încântaţi să se alăture francizei, dar au ştiut că acest film va fi diferit. „Nu există ostentaţia Jocurilor în acest film”, spune Kurt, „însă ce a fost incitant pentru noi a fost faptul că toate personajele sunt îmbrăcate auster, iar provocarea noastră a fost să creăm costume care să le evidenţieze personalitatea.”

Filmul „Jocurile foamei: Revolta – Partea 1 / The Hunger Games: Mockingjay – Part 1” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 21 noiembrie 2014. Puteti vizualiza trailer-ul AICI!

1907909_671472452968659_3980278470881200543_n

Comments

comments