Emanuel Iuhas | Urban Style Journey

Friday

30

January 2015

1

COMMENTS

The Imitation Game

Written by , Posted in Events, Uncategorized

the-imitation-game-575495l

Inspirat dintr-un caz real, filmul prezinta intr-o incursiune intre mai multe momente a Angliei interbelice, povestea lui Alan Turing (interpretat de Benedict Cumberbatch) genialul matematician britanic cu rol fundamental în deznodământul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acesta, impreuna cu un grup de experti (lingvisti, campioni si savanti) reuseste sa sparga codul Enigma al nazistilor acest fapt permitand Aliatilor sa afle planurile inamicului si castigand razboiul.

Pe parcursul vizionarii avanpremierei pentru presa, mi-au venit in minte fragmente de materie studiata in liceu si am facut nenumarate conexiuni. Sa va povestesc: pentru aceia dintre voi care nu stiau, am absolvit un liceu cu profil real – Colegiul Tehnic de Transporturi si Telecomunicatii Ion I.C. Bratianu Satu Mare – cu specilizarea Electronica si Telecomunicatii. Prima senzatie de “deja-vu” mi-a fost data de numele personajului principal matematicianul Turing – parintele masinariei Turing , predecesoarea calculatoarelor de azi. Pe masura ce actiunea filmului se derula imi veneau in minte amintiri din liceu, caci practica (putina de altfel) pe care eram obligati sa o realizam se facea in centrale telefonice analogice (exact asa cum e surprinsa in multe dintre cadrele peliculei “Jocul Codurilor”) : cu realizarea de conexiuni manuale, pe panouri enorme, pentru a putea constientiza de unde a pornit toata instoria comunicatiilor la distanta. Astfel, in pelicula se prezinta extrem de fidel componenta istorica si alte realitati ale acelei perioade: complotul politic, spionajul dar si  orientarea sexuala (in 1952 lui Turing ii va fi intentat proces pentru vina de a fi homosexual, o nedreptate care i-a cauzat moartea la doar 41 de ani) .

Mai trebuie sa stiti ca inventia masinariei Turing a dus la scurtarea celui de-al Doilea Razboi Mondial cu 2 ani si salvarea a aproximativ 2 milioane de oameni.

Nu va mai dau alte detalii, deoarece va invit in cinematografe sa il vizionati. Va garantez ca nu veti regreta.  🙂

10887385_711782682270969_8853794904836693506_o

Daca ar fi sa rezum intr-o fraza actiunea filmului “Jocul Codurilor” (The Imitation Game)  rezumatul ar fi cam asa: „Sometimes it is the people who no one imagines anything of who do the things that no one can imagine.”  Este fraza pe care personajul secundar Joan Clarke (Keira Knightley) i-o spune geniului Alan Turing intr-unul dintre cele mai emotionante momente ale peliculei.

Filmul este distribuit de Forum Film România si va avea premiera azi, pe 30 ianuarie 2014.

Comments

comments

1 Comment