Emanuel Iuhas | Urban Style Journey

Wednesday

7

May 2014

10

COMMENTS

How to brand yourself

Written by , Posted in Uncategorized

Branding 1

In industria modei, in afaceri sau in viata de zi cu zi imaginea face cat 1000 de cuvinte, de aceea este foarte important cum te prezinti, ce porti, ce alegi sa expui despre tine si viata ta in public. Mai pe scurt, cum te branduiesti.

Traim in era tehnologiei, a internetului si a intalnirilor virtuale (care de cele mai multe ori se transforma in intalniri offline) lucru pentru care e extrem de important sa sti how to brand yourself. Dar, inainte de a sti cum sa te branduiesti si sa te dezvolti ca brand personal, este imperios necesar sa constientizezi ca acest lucru este posibil doar daca te expui, daca investesti timp dar si bugete (mici) in tine/brandul tau personal.

Am hotarat sa scriu despre asta in urma nenumaratelor cereri, intrebari si situatii pe care le-am intampinat in cei aproape 4 ani de blogging si care, sunt mai acut prezente in viata mea, de cand cu jobul de PR. Nu e deloc greu  sa-ti creezi brandul personal, partea cea mai grea vine abia in momentul in care ajungi la maturitate ca  individ si incerci sa remediezi/cosmetizezi/schimbi unele elemente din brandul tau personal pentru ca iti dai seama ca ai fost etichetat gresit, si nu ai reusit sa transmiti mesajul asa cum tu credeai ca ai facut-o.

Desigur, exista carti care iti vor vinde reteta succesului unui brand personal la pachet cu strategii, campanii si teme catchy legate de branding, nu vreau sa fac asta. Inca.  :-))  Vreau doar sa stii ca in momentul in care te expui (chiar si pe Facebook) trebuie sa-ti asumi niste posibile repercusiuni si sa gandesti daca sunt sau nu definitorii pentru tine ca om/brand personal.

Am fost ambitionat sa scriu acest articol si datorita multitudinii de entitati online, bloguri, branduri personale sau branduri de produs de care  ma lovesc day-by-day, entitati care nu isi dau seama de importanta brandingului. Nu e suficient sa fii frumos, destept, sa ai cel mai bun produs sau sa fii cel mai bun povestitor pentru a fi de succes (se intampla si asta, dar foooarte rar). E nevoie de mai mult decat atat, iar mai jos va dau doar cateva idei gratuite, simple si eficiente pentru a putea incepe creionarea unui brand (persoana, de produs, corporate etc) :

– Gandeste-te ce abilitati ai, ce pasiuni te definesc si ce te face unic (pe nisa in care activezi).

– Incearca sa afli cat mai din timp si cat mai concret cine este targetul tau. Cui te adresezi? Cine te “consuma'” ?

Creaza-ti o imagine originala apeland la elemente de branding precum logo (musai) , carti de vizita (foarte important daca esti prezent si offline – la fel de ) .

– Apeleaza la profesionisti in graphicdesign/ilustratii/webdesign !

– Fii atent ce/cum/cat prezinti/scrii/pozezi ! Foloseste-te de un editor de text/imagine!

– Investeste cel mai mult in elementele de branding care iti creaza aport de imagine, care iti definesc brandul si care te reprezinta!

Si pentru ca probabil te-am plictisit cu atata teorie, iti expun si cazul meu: de-alungul celor aproape 4 ani de blogging am schimbat 3-4 logo-uri si 3-4 variante de carti de vizita. Asta pana sa ajung la Flavia Furtos – graphic designer cu experienta, care m-a convins ca e nevoie de mai mult decat un logo omonim. Flavia mi-a lucrat un portofoliu personalizat, cu 6 variante de vizualuri si am ales-o pe cea care deja e publicata pe site de zilele trecute. M-a convins pentru ca e clean, minimal, ma reprezinta pe deplin si e si suficient de manly pentru un blog de stil si lifestyle masculin.

Lucrarile ei mi-au fost recomandate de un prieten drag din Cluj, care urmeaza sa-si lanseze o afacere si care si-a lasat inca din punctul 0 imaginea brandului sau pe mainile Flaviei. Puteti vedea o parte din proiectele la care a lucrat in portofoliul online de pe Behance: product branding, graphic design, personal branding, ilustratii, colaje, afise si mai mult decat atat are in spate o intreaga agentie de publicitate.

Sunt cat se poate de multumit de serviciile pe care Flavia mi le-a oferit, de promptitudinea raspunsului si de profesionalismul de care a dat dovada de-alungul procesului.

Dincolo de vizualurile pentru care poti cere ajutorul unui specialist in web/graphic design, brandingul personal se refera si la relatiile pe care le dezvolti, evenimentele la care participi, felul in care scrii, brandurile pe care le promovezi dar si locurile pe care le frecventezi. Despre asta insa, intr-un articol viitor…

Logo

Tu? Cat de important crezi ca este personal branding-ul nowadays?

Comments

comments

10 Comments

    • Emanuel Iuhas
  1. Florin
    • Emanuel Iuhas
  2. alin