Emanuel Iuhas | Urban Style Journey

Thursday

9

May 2013

8

COMMENTS

În căutarea costumului perfect (I) .

Written by , Posted in costume barbati 2013, costume barbati made to measure, costume de nunti barbati 2013, costume la comanda barbati, sarto made to measure, tendinte primavara vara 2013 barbati

A debutat sezonul nunților iar eu, mai cu seamă ca până acum, sunt în căutarea unui costum. Și nu a unui costum oarecare, ci a COSTUMULUI PERFECT de mire.

Vara aceasta va avea loc cel mai important eveniment din viața mea, iar pentru asta trebuie să am un costum pe măsură, CREAT PE MĂSURĂ. Este un moment oportun pentru a investi într-o ţinută creată pe măsusă, total diferit de cum am fost obişnuit până acum.

M-am documentat, am căutat, am studiat piața, iar cei care au reușit să mă convingă au fost cei de la concept-boutique-ul masculin SARTO. Un loc în care profesionalismul şi calitatea sunt mână-n mână într-o serie de servicii exclusiviste şi extrem de individuale.

Pentru a vă putea împărtăşi cât mai real şi exact experienţa pe care am avut-o în căutarea costumului perfect, am să împart relatările în 3 episoade/etape, de altfel exact cum s-a şi întâmplat.

Azi am să vă povestesc exact ce se întâmplă la prima vizită în showroom-ul unui butique cu haine pe măsură pentru bărbaţi. După ce am reuşit să-mi fac o programare la ei, am purces cu mari emoţii şi extrem de multe idei în locaţia din Aviatorilor unde mă aştepta unul dintre fondatorii brandului, Alex Moise.

După glumele de început menite să mă destindă şi să-mi dea avânt, Alex a început să-mi prezinte întreg procesul de realizare a unui costum Sarto, faptul că toate articolele se produc 100% în Italia şi că dincolo de orice va fi un costum unicat, creat pe şi pentru mine.

Pasul imediat următor este alegerea ţesăturii, atât a sacoului, pantalonului cât şi a cămăşii (după caz). Un lucru deloc uşor în condiţiile în care ai în faţă sute de texturi, imprimeuri şi culori. Aici intervine din nou consilierul specializat care, prin câteva întrebări „capcană” te duce într-o direcţie pe care la primul impuls ai senzaţia că ai pierdut-o. Tot în această etapă se aleg nasturii, culoarea căptuşelii, culoarea butonierelor şi a a monogramelor, forma buzunarelor şi numărul lor.

Odată aleasă ţesătura, întră în ecuaţie forma şi modelul pieselor: sacou la un nasture sau la doi? Rever normal, ascuţit sau şal? Un şliţ la spatele sacoului sau două? Pantaloni pentru bretele sau pentru curea? Manşetă la pantaloni sau nu? De asemenea la cămaşă… ce tip de guler? Ce tip de manşetă? Cât de cambrată?
Eee… Elemente care cu siguranţă întăresc conceptul croitoriei pe măsură şi pe care la o simplă vizită într-un magazin cu haine de serie nu le găseşti.

 

După ce detaliile menţionate mai sus au fost încondeiate pe un formular nominal al subsemnatului, începe distracţia cu centimetrul. Da da, uneori e la fel de duşman şi centimetrul precum cântarul. Deşi recunosc cu modestie că am câtuşi de puţin cunoştinţe în domeniu, nu credeam că trebuie să-mi fie luate atât de multe măsuri pentru un costum. Şi nu mă plâng, să ne-nţelegem. Mă bucură şi mă face să mă simt şi mai împăcat că am ales un costum made-to-measure.

De la celebra măsurare a lungimii bustului, taliei şi şoldului, la măsurarea umărului, braţului, antebraţului, a circumferinţei gâtului (căci nu ţoti ne încadrăm în tipare standard la cămăşi) şi nu numai.

Acestea fiind notate, urmează o probă plilot a unui sacou, pantalon şi a unei cămăşi şablon care urmează cât mai aproape măsurile tale. Pe aceste piese se realizează ajustări în funcţie de preferinţele fiecăruia şi ţinând cont mai ales de utilitatea lor (în cazul meu – nunta. Deci am nevoie de lejeritate, comfort etc).

Cam acestea sunt etapele primei vizite într-un atelier de croitorie pe măsură, iar următoarea se face după o lună, timp în care costumul se realizează şi se livrează către România.

Credit foto: Marius V.

VA URMA… 

Comments

comments

8 Comments

  1. Anonymous