Săptămâna Haferland 2021
Written by Emanuel Iuhas, Posted in Events
Cea de-a noua ediție a celui mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, Săptămâna Haferland, va avea loc fizic și online, în perioada 30 iulie – 1 august 2021 și se dorește a fi o reîntoarcere la valorile autentice ale sașilor și un mesaj de susținere și promovare a potențialului cultural și turistic din Țara Ovăzului.
Anul acesta tradiția merge mai departe în Țara Ovăzului și reprezintă o renaștere a festivalului dar și o adaptare a programului la noua normalitate, impusă de pandemie. În condiții de siguranță, timp de trei zile, publicul va avea ocazia să asiste la reprezentații artistice de înaltă ținută, cât și la momente care să aducă aminte de vechile tradiții ale locuitorilor din satele săsești. Evenimentele sunt concentrate în jurul bisericilor fortificate din Archita, Bunești, Viscri, Saschiz, Homorod, Criț și Meșendorf, dar și în centrul frumos amenajat al orașului Rupea. Astfel, organizatorii vor realiza un arc în timp și vor aduce în prim plan adevăratele tradiții, care prin muzică, dans și expoziții de obiecte vechi vor evoca autenticitatea unor vremuri după care tânjim cu toții, cât și măiestria artistică a unor personalități, care fac cinste acestei țări în spectacolele din țară și din întreaga lume.
Evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Primului Ministru al Landului Renaniei de Nord-Westfalia, domnul Armin Laschet.
Archita va găzdui inaugurarea festivalului. Personalități locale, invitați de seamă, reprezentanți ai fundațiilor implicate în organizarea festivalului vor oferi cuvinte de bun-venit. Vineri 30 iulie, curtea bisericii fortificate din Archita va fi animată de un concert de muzică clasică susținut de „Light Quartet”, urmat de o dezbatere publică pe tema „Antreprenori locali care duc tradiția mai departe” – unde vom afla poveștile unor oameni de succes de-ai locului. Pe esplanada bisericii, Ansamblul de dansuri tradiționale al Forumului Democrat German din Sibiu va susține un program artistic de dansuri tradiționale, din Țara Ovăzului. Cei veniți la Archita vor avea ocazia să cumpere produse locale, oferite de antreprenori din Archita și vor putea vizita biserica fortificată, ale cărei ziduri exterioare datează din secolul al XIII-lea.
Tot vineri vom merge la Bunești, unde vom fi întâmpinați, în fața bisericii medievale din Bunești, de fanfara „Neppendorfer Blaskapelle” – continuatorii ansamblului săsesc care a luat naștere în anul 1879 și care vor încânta auditoriul cu vechi melodii săsești. Vom trece dincolo de zidurile bisericii, deoarece în curtea lăcașului de cult, două valori ale culturii române – organistul Steffen Schlandt și clarinetisul Ciprian Dancu – vor susține un concert de muzică clasică. Programul va fi continuat de un recital de poezie, în limba română și germană, prezentat de actorii Alin Deac și Gabriela Pîrlițeanu, de la Teatrul Național „Radu Stanca”, din Sibiu. Programul de după-amiază din Bunești se va încheia cu o suită de fragmente de muzică clasică, susținut de cvartetul „Light Quartet”.
Seara de vineri este dedicată uneia dintre cele mai mediatizate localități săsești, Viscri. Pianistul Johann Markel va da tonul unei seri de neuitat, fiind succedat de Florin Besoiu, cineastul care a realizat un film documentar despre bisericile fortificate. Cel mai așteptat moment este cel al tradiționalului bal săsesc, organizat de Fundația „Mihai Eminescu Trust” într-un decor bucolic, tipic satelor transilvănene. Ansamblul „Trio Saxones” va întreține atmosfera cu un potpuriu de melodii din tradițiile comunităților din Transilvania.
Weekendul va începe la Saschiz, în curtea bisericii fortificate, cu un atelier interactiv de economie socială, cu tematica „Oportunități de afaceri sociale în Țara Ovăzului”, unde expertul în economie socială Ștefan Constantinescu îi va avea ca interlocutori pe antreprenori din Saschiz și din alte localități din zonă, cât și pe Cristi Gherghiceanu, Președintele Executiv al fundației „ADEPT Transilvania”. „Vecinătatea femeilor din Saschiz” și Fundația „ADEPT Transilvania” vor fi gazdele celor veniți la Saschiz, cărora li s-a pregătit: un tur ghidat prin Saschiz, cu oprire la centrul de ceramică; un concert de muzică și dansuri săsești; un prânz tradițional cu maximum 100 de persoane. Cei care doresc să savureze bucatele săsești o pot face în urma unei înscrieri pe e-mailul: vecinatateafemeilor@yahoo.com sau la nr. de telefon 0752.264.586 (Diana Schuster Costea).Va urma prezentarea Cooperativei „Bucate din Vecinătate”, cu o degustare de produse, pentru ca la final toți cei prezenți să meargă spre Cloașterf.
În curtea „Dominic Boutique”, din Cloașterf la ora 15.30 artistul plastic popular – Manuela Ivan va susține o prelegere despre „Simboluri tradiționale săsești în viața cotidiană actuală”, pentru ca apoi „Sibiu Jazz Quintet”, una dintre cele mai efervescente și ritmate trupe de jazz din Sibiu va prezenta un proiect care împletește sonorități culese din folclorul autohton cu influențele latine. La Camping Zori va fi prezentat proiectul „Rețeaua eco-socială în turism”, în parteneriat cu Fundația „ADEPT Transilvania”.
Ne vom petrece seara de sâmbătă 31 iulie în centrul frumosului oraș Rupea, de la poalele cetății fortificate. Aici vom fi întâmpinați de Primarul orașului, domnul Alexandru Opriș care ne va conduce către Școala Gimnazială cu predare în limba germană, unde va fi dezvelită o placă comemorativă și unde unde preotul Danielis Mare va avea o cuvântare duhovnicească despre eveniment. Programul este continuat de o prelegere publică „Înființarea învățământului în limba germană în localitatea Rupea”, susținută de Profesor Universitar Mariana Borcoman. Ansamblul de dansuri al Asociației Culturale Korona, din Brașov va prezenta dansuri din zona Haferland. Pe înserat, urbea va răsuna de acordurile unui concert de pian, susținut de Tudor și Victor Gozob. Cei veniți în Rupea nu trebuie să rateze o vizită la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea”, aflat în centrul localității sau o vizită la cetatea fortificată, unde se oferă transport gratuit, de către oficialitățile locale.
Principala zi a festivalului este cea de duminică 1 August. Fanfara săsească „Țara Bârsei” îi va întîmpina pe oaspeți, la biserica fortificată din Criț. Ca în fiecare an, duminică la ora 11.00 clopotele vor bate peste Criț și vor chema poporul la slujba prezidată de E.S Rainhard Guib, Episcop al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustiniană în România. La sfârșitul slujbei, oficialitățile vor fi conduse, în acordurile fanfarei săsești către scena din vecinătatea bisericii fortificate din Criț, unde vor transmite gândurile de susținere și urările de prosperitate pentru comunitatea săsească și pentru toți locuitorii din Zona Haferland. Un moment cu totul special este concertul „Enescu-Bartok 140 de ani”, care va aduce laolaltă, într-o manieră sonoră autentică, specifică sfârșitului de secol al IX-lea, „Rapsodia Română” de George Enescu și cele șase „Dansuri Populare Românești”, de Bela Bartok. Va fi și o reprezentație de teatru, susținută de o trupă de actori tineri de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, care vor adapta un text de Mark Twain intitulat „Jurnalul lui Adam și al Evei”. Crițul va răsuna de muzica și de dansurile tradiționale suținute de fanfara „Neppendorfer Blaskapelle” și de Ansamblul de dansuri al Asociației Culturale Korona, din Brașov. Programul continuă cu o lansare de carte, ediția în limba germană a „Vecinătăți la sașii din Criț”, în prezența: Ruxandrei Hurezean – autor „Vecinătăți la sașii din Criț”, senior editor revista Sinteza, Lianei Iunesch – traducător și co-autor „Vecinătăți la sașii din Criț”, Conf. Univ. Dr. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și a lui Benjamin Józsa, moderator, director Forumul Democrat al Germanilor din România. Seara la Criț se încheie cu difuzarea documentarului despre bisericile fortificate, realizat de Florin Besoiu. Pe tot parcursul zilei poate fi admirată expoziția itinerantă „Samuel von Brukenthal – un european timpuriu”.
Meșendorf este locul unde ne vom lua rămas bun de la ediția din acest an a festivalului „Săptămâna Haferland”, cu un program care să îi facă pe oaspeți să-și dorească să revină și în 2022. În curtea bisericii fortificate din Meșendorf va fi vernisată expoziția de obiecte populare săsești, din colecția particulară a doamnei Hermina Antoni. Actori ai Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu vor avea un recital de poezie în limba română și germană. Concertul „Balkan Silk Road” reprezintă un proiect muzical inedit care îmbină melodicitatea folclorului românesc, bulgăresc, sârbesc, evreiesc, macedonean, săsesc, turcesc, maghiar cu sonorități inspirate din muzica de jazz, rock, respectând dinamica specifică dansurilor populare.
Vom fi invitați la dans de Ansamblul de dansuri al Asociației culturale Korona din Brașov și la final vom fi nostalgici, după încă o ediție de succes, pe acordurile fanfarei „Neppendorfer Blaskapelle”.
Cu ocazia ediției din acest an, domnul Michael H. Schmidt, Președintele Fundației M&V Schmidt, a transmis cuvintele sale de susținere și tot sprijinul pentru comunitatea din Țara Ovăzului:
„Tradiția merge mai departe în Țara Ovăzului, iar noi, prin ediția din acest an, al nouălea an consecutiv, facem posibil acest lucru. După perioada dificilă pe care am trecut-o cu toții vrem să aducem un mesaj simbolic de susținere a comunității din Zona Haferland, promovând cultura, tradițiile, oamenii de valoare și locurile cu o istorie îndelungată. Prin atragerea turiștilor în zonă, prin programul de înaltă ținută culturală și prin evidențierea unor activități antreprenoriale de succes din localitățile săsești, dorim să revitalizăm aceste locuri și să îi îndemnăm pe români și pe cei veniți din afară să se bucure de valorile autentice din Țara Ovăzului”.
Ca în fiecare an festivalul este realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii și are alături Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația ADEPT Transilvania, Asociația Nowero, Primăria Rupea, Asociația Descoperă Archita, Asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz și Fundația Tabaluga.
Întreg programul festivalului Săptămâna Haferland (ce se desfașoară între 31 Iulie – 1 August 2021) îl puteti urmări aici www.haferland.ro/en/program , dar și pe pagina lor de Facebook sau pe contul de Instagram.
Experiența noastră din 2019 o puteți citi, detaliată, în acest articol http://emanueliuhas.com/familiaiuhascalatoreste-saptamana-haferland/ .